WBSO voor chemiebedrijven

De chemische sector speelt een cruciale rol in de Nederlandse economie en heeft een grote impact op diverse andere industrieën, van gezondheidszorg tot technologie. Chemiebedrijven zijn constant op zoek naar innovatieve oplossingen om efficiënter, duurzamer en concurrerender te worden. In dit streven naar innovatie biedt de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) een waardevolle subsidiemogelijkheid. Deze regeling helpt chemiebedrijven om hun onderzoek en ontwikkeling (R&D) te stimuleren door financiële lasten te verlichten. In deze uitgebreide gids gaan we specifiek in op hoe de WBSO interessant is voor chemiebedrijven en welke voordelen deze regeling biedt voor de sector.


Wat is de WBSO?

De WBSO innovatiesubsidie is een fiscale regeling van de Nederlandse overheid die tot doel heeft om innovatie in het bedrijfsleven te bevorderen door R&D-activiteiten financieel te ondersteunen. Bedrijven die gebruik maken van de WBSO kunnen een deel van hun loonkosten voor R&D-projecten terugvorderen. Dit maakt het aantrekkelijker om te investeren in innovatieve projecten en kan een aanzienlijke kostenbesparing opleveren.


Specifieke voordelen van de WBSO voor chemiebedrijven

Chemiebedrijven kunnen op verschillende manieren profiteren van de WBSO. Hier bespreken we enkele belangrijke voordelen:

  1. Kostenbesparing op Innovatieprojecten: De chemische sector is vaak betrokken bij complexe en langdurige onderzoeksprojecten die aanzienlijke investeringen vereisen. Door gebruik te maken van de WBSO kunnen chemiebedrijven een deel van hun R&D-kosten terugvorderen, waardoor financiële middelen vrijgemaakt worden voor verdere innovatie.
  2. Stimulering van Duurzaamheid: Duurzaamheid is een steeds belangrijker thema binnen de chemische industrie. Innovaties op het gebied van groene chemie, circulaire economie en energie-efficiëntie zijn vaak arbeidsintensief en kostbaar. De WBSO biedt hier uitkomst door bedrijven te ondersteunen in hun streven naar duurzame oplossingen, waardoor zij niet alleen kosten besparen maar ook hun maatschappelijke impact vergroten.
  3. Versnelling van Onderzoeksprocessen: Innovatieprojecten in de chemie kunnen door de aard van het onderzoek veel tijd in beslag nemen. Met de financiële steun van de WBSO kunnen bedrijven meer middelen inzetten, waardoor onderzoeksprocessen versneld worden en nieuwe producten en technieken sneller op de markt komen.
  4. Versterking van Concurrentiepositie: Door gebruik te maken van de WBSO kunnen chemiebedrijven hun R&D-budgetten optimaliseren en daardoor sneller innovatieve producten ontwikkelen. Dit versterkt hun concurrentiepositie op zowel de nationale als internationale markt.
  5. Ondersteuning bij Compliance en Veiligheid: Chemiebedrijven moeten voldoen aan strenge regelgeving op het gebied van veiligheid en milieu. Innovaties die bijdragen aan verbeterde veiligheid en compliance zijn vaak complex en kostbaar. De WBSO kan helpen deze kosten te dekken, waardoor bedrijven gemakkelijker kunnen voldoen aan de geldende wet- en regelgeving.


Voorbeelden van toepassingen van de WBSO in de chemische sector

Om de voordelen van de WBSO voor chemiebedrijven te illustreren, bespreken we enkele concrete voorbeelden van toepassingen binnen de sector:

  1. Ontwikkeling van Nieuwe Materialen: Chemiebedrijven die werken aan de ontwikkeling van nieuwe materialen, zoals lichtgewicht composieten of biopolymeren, kunnen aanzienlijke R&D-kosten maken. De WBSO helpt deze kosten te verlagen, waardoor meer middelen beschikbaar zijn voor verdere innovatie en productontwikkeling.
  2. Procesoptimalisatie en Efficiëntieverbetering: Innovaties gericht op procesoptimalisatie, zoals de verbetering van productieprocessen om energieverbruik en afval te verminderen, kunnen met behulp van de WBSO financieel ondersteund worden. Dit resulteert in kostenbesparingen en draagt bij aan duurzaamheid.
  3. Groene Chemie en Duurzame Productie: Projecten die gericht zijn op de ontwikkeling van milieuvriendelijke chemicaliën en productieprocessen kunnen rekenen op ondersteuning vanuit de WBSO. Dit helpt bedrijven om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en te voldoen aan de groeiende vraag naar duurzame producten.
  4. Innovatie in Farmaceutische Chemie: De ontwikkeling van nieuwe medicijnen en farmaceutische producten is een gebied waar de chemische industrie vaak voorop loopt. De WBSO kan helpen de hoge kosten van farmaceutisch onderzoek te verlagen, waardoor nieuwe behandelingen sneller beschikbaar komen voor patiënten.


Case study uit de praktijk: Innovatieve katalysatoren voor duurzame energie

Een toonaangevend chemiebedrijf in Nederland heeft een innovatief project opgezet gericht op de ontwikkeling van nieuwe katalysatoren voor duurzame energieproductie. Het doel van het project was om katalysatoren te ontwikkelen die efficiënter en duurzamer zijn dan de bestaande technologieën.


Door gebruik te maken van de WBSO-regeling kon het bedrijf een aanzienlijk deel van de loonkosten voor hun R&D-team terugvorderen. Dit stelde hen in staat om extra middelen te investeren in de aankoop van geavanceerde apparatuur en het uitbreiden van hun onderzoeksfaciliteiten.


Het resultaat van het project was de ontwikkeling van een nieuwe generatie katalysatoren die niet alleen efficiënter waren, maar ook een lagere ecologische voetafdruk hadden. Dankzij de ondersteuning van de WBSO kon het bedrijf deze innovaties sneller op de markt brengen, wat hun concurrentiepositie versterkte en bijdroeg aan de verduurzaming van de energieproductie.


Meer informatie of direct WBSO subsidie aanvragen?

Vul het contactformulier in en wij nemen contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.