WBSO voor high-tech bedrijven

De WBSO biedt high-tech bedrijven een waardevolle kans om de financiële lasten van R&D-activiteiten te verlichten en innovatie te bevorderen. Door gebruik te maken van deze regeling kunnen high-tech bedrijven hun projecten sneller en met minder financiële druk ontwikkelen, wat de kans op succes aanzienlijk vergroot. Of je nu werkt aan de volgende generatie AI, quantumcomputing of duurzame energieoplossingen, de WBSO kan een cruciale rol spelen in het realiseren van je innovatieve ambities.


Inleiding

De high-tech sector staat synoniem voor baanbrekende innovaties en voortdurende technologische vooruitgang. Bedrijven in deze sector ontwikkelen nieuwe technologieën, producten en diensten die het potentieel hebben om industrieën te transformeren en economische groei te stimuleren. Echter, de weg naar innovatie kan complex en kostbaar zijn. Gelukkig biedt de Nederlandse overheid via de WBSO-regeling (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) substantiële ondersteuning aan high-tech bedrijven. In dit artikel duiken we diep in hoe de WBSO-regeling specifiek van waarde is voor high-tech bedrijven, welke activiteiten in aanmerking komen en hoe bedrijven succesvol een WBSO-aanvraag kunnen indienen.


Wat is WBSO?

De WBSO is een fiscale regeling die bedrijven helpt om de kosten van onderzoek en ontwikkeling (R&D) te verlagen. Deze regeling wordt beheerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en is bedoeld om technologische innovatie binnen bedrijven te stimuleren. Voor high-tech bedrijven biedt de WBSO een aanzienlijke financiële prikkel om te investeren in R&D door een deel van de loonkosten en overige kosten die gepaard gaan met R&D-activiteiten te compenseren.

De WBSO richt zich specifiek op speur- en ontwikkelingswerk dat leidt tot technologische vernieuwing. Dit kan variëren van de ontwikkeling van nieuwe producten en processen tot softwareontwikkeling en andere technologische innovaties. Voor high-tech bedrijven betekent dit dat een breed scala aan R&D-activiteiten in aanmerking kan komen voor deze regeling.


Waarom is WBSO interessant voor High-Tech bedrijven?

High-tech bedrijven staan voor de uitdaging om voortdurend te innoveren en nieuwe technologieën te ontwikkelen om competitief te blijven. De WBSO biedt hier cruciale voordelen:

 1. Kostenbesparing op R&D: Door gebruik te maken van de WBSO kunnen high-tech bedrijven een aanzienlijk deel van hun R&D-kosten terugkrijgen. Dit kan variëren van loonkosten voor onderzoekers tot kosten voor materialen en apparatuur.

 2. Verhoging van de Innovatiecapaciteit: Met financiële ondersteuning kunnen bedrijven meer middelen toewijzen aan innovatieve projecten, wat kan leiden tot snellere en efficiëntere ontwikkeling van nieuwe technologieën.

 3. Verbeterde Concurrentiepositie: Door de financiële lasten van R&D te verlagen, kunnen high-tech bedrijven sneller inspelen op markttrends en technologische ontwikkelingen, wat hen een concurrentievoordeel oplevert.

 4. Stimulans voor Samenwerking: De WBSO moedigt samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen aan. Dit kan leiden tot synergieën en het versnellen van innovaties.


Welke activiteiten komen in aanmerking?

De WBSO dekt een breed scala aan R&D-activiteiten die relevant zijn voor high-tech bedrijven. Om in aanmerking te komen voor de WBSO, moeten de activiteiten voldoen aan specifieke criteria, zoals het bijdragen aan technologische vernieuwing en het oplossen van technische onzekerheden. Enkele voorbeelden van activiteiten die in aanmerking komen zijn:

 1. Ontwikkeling van Nieuwe Producten en Technologieën: Dit omvat het gehele proces van idee tot prototype, inclusief onderzoek, ontwerp en testen van nieuwe technologieën.

 2. Procesinnovatie: Het ontwikkelen van nieuwe of verbeterde productieprocessen die efficiënter en duurzamer zijn.

 3. Softwareontwikkeling: Het ontwikkelen van nieuwe software of het significant verbeteren van bestaande software die bijdraagt aan technologische vernieuwing.

 4. Fundamenteel en Toegepast Onderzoek: Activiteiten gericht op het oplossen van technische problemen of het verkennen van nieuwe technologische mogelijkheden.


Praktijkvoorbeelden van High-Tech bedrijven die de WBSO hebben gebruikt

Om de voordelen van de WBSO verder te illustreren, volgen hier enkele praktijkvoorbeelden van high-tech bedrijven die succesvol gebruik hebben gemaakt van deze regeling:

 1. Artificial Intelligence in de Gezondheidszorg: Een startup in de gezondheidszorg gebruikte de WBSO om een AI-platform te ontwikkelen dat medische diagnoses ondersteunt. Dankzij de WBSO konden ze topontwikkelaars en medische experts inhuren, wat resulteerde in een baanbrekend product dat nu in meerdere ziekenhuizen wordt gebruikt.

 2. Internet of Things (IoT) voor Slimme Steden: Een high-tech bedrijf dat werkt aan IoT-oplossingen voor slimme steden gebruikte de WBSO om sensortechnologie en data-analyse software te ontwikkelen. De subsidie hielp hen bij het opschalen van hun project en het implementeren van hun oplossingen in meerdere steden.

 3. Duurzame Energieoplossingen: Een bedrijf gespecialiseerd in hernieuwbare energie gebruikte de WBSO om geavanceerde zonnepanelen te ontwikkelen. De financiële ondersteuning stelde hen in staat om nieuwe materialen te testen en hun product sneller op de markt te brengen.